İTALYA

İtalya uzun zamandır görmek istediğimiz bir ülkeydi. 2016 yılını İtalya’da karşılamayı planlamış ama bu planı gerçekleştirememiştik. Sonunda Mart ayında 8 gecelik İtalya seyahatimizin 4 gecesini Roma, 3 gecesini Floransa ve 1 gecesini de Venedik’te geçirecek şekilde plan yaptık. Uçağımızı ise Roma varışlı, Bologna kalkışlı aldık.

Uçak biletlerini aldıktan sonra sıra bir Avrupa seyahatinin en sıkıcı kısmı olan vize başvurusunu yapmaya geldi. Ankara’da vize başvurusu doğrudan Konsolosluğa yapılabiliyor. Konsolosluğun sitesinden “sadece online rezervasyon servisi ile randevu alarak” yazan linke tıklayarak, randevu alınıp randevu saatinde Konsolosluğa gerekli evraklar ve kişi başı 192 TL (2017 yılı güncel ücret 212 TL) ile gidildiğinde bir hafta sonra Konsolosluktan pasaportu almak mümkün. Böylelikle, vize taleplerini kabul etmekle yetkilendirilmiş özel bir şirket olan İDATA’ya kişi başı 79 TL (2017 yılı güncel ücret 87 TL) koordinasyon ücreti ödemekten kurtulmuş oluyorsunuz. Randevunuzu doğrudan Konsolosluktan alsanız bile sorularınız için İDATA’yı arayabilirsiniz ama çağrı merkezine bağlanmak için uzun süre telefon başında beklemek gerekiyor.

Turistik vize başvurusu için gerekli evraklara bu adresten ulaşmak mümkün. Başvuru evraklarını hazırlarken internette okuduğum yorumlarda başvuru evrakları arasında yer alan “son üç aylık hesap hareketlerini gösterir kaşeli imzalı banka hesap dökümü,” için imza atan banka personelinin imza sirkülerinin gerekip gerekmediği konusunun tartışıldığı fark ettim. İDATA çağrı merkezine uzun bir bekleyiş sonrası ulaşıp bu soruyu yönelttiğimde imza sirkülerinin gerektiği cevabını aldım ve sıkıntı yaşamamak adına başvuru sırasında imza sirkülerini de verdik. Ancak aynı dönemde İDATA aracılığıyla başvuru yapan arkadaşlarımızın imza sirkülerini vermediğini ve vize almakta sorun yaşamadığını belirtmek isterim. Benim ikinci, eşimin ise üçüncü Schengen başvurusuydu ve ikimize de 6 ay geçerli çok girişli vize verildi.

Vizemizi de aldıktan sonra sıra tren biletlerimizi almaya ve otel rezervasyonlarımızı yapmaya geldi. Seyahat öncesi yaptığımız araştırmalarda şehirler arası 2 kişilik yolculuğumuzda trenle seyahat etmenin araba kiralamaktan daha ekonomik olacağını gördük. Bu yüzden seyahat tarihimizden yaklaşık bir ay önce internetten tren biletlerimizi aldık. Ayrıca gittiğimiz tüm şehirlerin yürüyerek rahatça gezildiğini ve araba kiralanması durumunda da şehir içinde pek kullanılamayacağını sadece yakınlardaki kasaba veya şehirlere seyahat edilmesi halinde arabanın kolaylık sağlayacağını gördük.

Çoğu gezi bloğunda tren biletlerinin Trenitalia firmasından alınabileceğine değinilmiş ancak bir de Italo firması  var, her iki siteye bakıp en uygun fiyatlı bileti bulmak mümkün.

Biz 2 kişi;

- Roma-Floransa biletimizi Italo’dan 39,80 €’ya,
- Floransa-Venedik biletimizi Trenitalia’dan 49 €’ya, (Cumartesi seyahat edenler için bir bilet alana ikincisi bedava, bizim seyahat tarihimiz de cumartesine denk geldiği için biletimizi uygun fiyata almış olduk.)
- Venedik-Bologna trenimizi yine Trenitalia’dan 30 €’ya aldık.

Tren biletlerini internetten aldığınızda bilet çıktısı ile trene binmeniz yeterli, herhangi bir makineye bu çıktıyı okutmanıza gerek kalmıyor. Tren içinde görevliler çıktıya bakıyor. Ancak biletinizi ofislerden almanız halinde biletlerin üstünde saat yazmadığı için mutlaka trene binmeden makineye okutmak gerekiyor, aksi halde trende gerçekleştirilen kontrollerde ceza yiyebilirsiniz. Tüm yolculuklarımızda bilet kontrolü yapıldığını gördük.

Bu seyahatimizde konaklamamızı merkezi ve temiz ama uygun fiyatlı yerlerde yapmak, bütçemizi daha çok yemek ve gezmek için harcamak istedik. Ancak seyahat tarihimize kısa süre kaldığı için fiyatlar epey yükselmiş ve otellerdeki doluluk oranı artmıştı. Uzun araştırmalar ve okunan yüzlerce yorum sonrası konaklama yerlerimiz şu şekilde oldu:

Roma: Kenzo& Kiara Guest House Trevi bölgesinde yer alan konukevi hem Aşk Çeşmesi (Trevi Fountain) hem de Spagna Meydanı(Piazza di Spagna)'nda yer alan İspanyol Merdivenleri(Spanish Steps)'ne yürüyerek 5-10 dakika yakınlıkta yer alıyor ve Barberini Sarayı (Palazzo Barberini)’nın tam karşında, Barberini metro istasyonuna sadece 200 metre uzaklıkta. Oda çok temiz, kahvaltı için odamıza her gün kek, kruvasan, meyve suyu, meyveli yoğurt, muz ve elma, 1.5 litre su bırakılıyordu, koridorda su ısıtıcı, kahve ve çay yer alıyor. Tek sorun duvarların çok ince olması, yan odanızda gürültücü birileri konaklıyorsa ses rahatsız edici olabilir. Bizim 4 günlük konaklamamızın 3 günü gayet rahat geçti ancak son gün gürültü sebebiyle sıkıntı yaşadık.

Floransa: B&B Aramis Guest House Tren istasyonuna yürüyerek 250 metre uzaklıkta, gezilecek tüm yerlere de yürüme mesafesinde yer alıyor. Çok temiz, kahvaltı ücrete dahil değil.

Venedik: Al Portico Guest House Tren istasyonuna ve gezilecek yerlere yürüme mesafesinde, temiz bir konukevi. Burada da kahvaltı ekstra ücrete tabi. Tek sıkıntımız mart ayında gitmiş olmamıza rağmen odadaki sivrisinekti. Ama sanırım bu sorun diğer konaklama yerlerinde de olabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VENEDİK

FLORANSA 2.GÜN

FLORANSA 1.GÜN