ROMA 1. GÜN

Gezi planımızda ilk günü Kolezyum-Roma Forumu-Palatino Tepesi’ne(Collesseum-Roman Forum-Palatine Hill) ayırmıştık.  Giriş biletimizi gitmeden önce internetten aldık. Kişi başı 12 € ve internetten almanız halinde 2 € da rezervasyon ücreti ödemek zorundasınız. Böylelikle bilet için kişi başı 14 € ödedik.  Bu biletlerde saat yazmıyor, yıl sonuna kadar istediğiniz gün ve saatte kullanabiliyorsunuz. Bilet turnikelere okutulduktan sonra iki gün geçerli, yani ilk gün Kolezyum ertesi gün Roma Forumu ve Palatino Tepesi’ni gezebilirsiniz, ya da tam tersini yapabilirsiniz.

Gitmeden önce okuduğumuz yorumlarda internet rezervasyonumuz ile sıra beklemeden gireceğimiz yazılmıştı. Zaten sırada beklerken de her yerde “Skip the line” yazıyordu. Ancak, güvenlik kontrolleri yoğun olduğu için 30-40 dk arası sıra beklemek zorunda kaldık. Daha önce İtalya’ya giden arkadaşlarımız eskiden böyle bir güvenlik kontrolü olmadığını söylediler.  Sanırım Paris’teki terör saldırısı sonrası her yerde güvenlik önlemleri artırıldı. Tarihi binalara, sanat galerilerine, hatta Bazilika veya Katedrallere girerken havaalanındaki kadar yoğun güvenlik önlemlerinden geçiliyor. O kadar kalabalık insan grubunun üstündekileri çıkarıp x-raylerden geçmesi de kuyruklardaki bekleme süresini oldukça uzatıyor. Mart ayında bu kadar beklediysek, daha yoğun olan nisan, mayıs ve yaz aylarında ne kadar süre sıra bekleneceğini düşünmek bile korkutucu. Bunun yanında tüm tarihi eserlerin önünde ellerinde silahlarla askerler bekliyor.


Güvenlik kontrolünden geçtikten sonra biletinizin çıktısını ilerideki turnikeye okutup doğrudan Kolezyum’a girebilirsiniz, bilet ofisine uğramanıza gerek yok. Yine gitmeden önce yaptığımız araştırmalarda Kolezyum’un dışardan ihtişamlı olduğu, içine girildiğinde hayal kırıklığı yarattığını okumuş ve bilet alıp almamak konusunda bir anlık bir tereddütte düşmüştük. Ancak Roma’ya kadar gitmişken Kolezyum’a girmeden dönmek istemediğimize karar vermiştik.  İçeri girdiğimizde doğru bir karar verdiğimizi anladık, içinde saatler geçirdik, her noktasında fotoğraf çekip, bu muhteşem yapıyı izledik.  Biz kesinlikle Kolezyum’un içinin de gezilmesini öneriyoruz.  


Kolezyum

Kolezyum’dan çıkıp hemen yakınındaki Palantine Hill’e doğru yol aldık ve burada da bizi güvenlik kontrolü sebebiyle uzun bir kuyruğun beklediğini gördük. Yaklaşık yarım saatlik bekleyişin ardından içerdeydik. Önce Palatino Tepesi’de gezinip ardından aşağısında yer alan Roma Forumu’nu gezdik. Her bir noktayı gezip görmeyi çalışırken kapanış anonsunu duymamızla saatin 17:00 olduğunu ve sabahtan beri hiçbir şey yemediğimizi fark ettik.  

Arch of Constantine (Kolezyum-Roma Forumu arasında)

 Palatino Tepesi’nden Roman Forum manzarası

Palatino Tepesi’den Roman Forum manzarası

Bugün için Kolezyum yakınında bulunan Pizzeria alle Carrette’de kırmızı ve beyaz pizza yemeyi planlamıştık. Roman Forum’dan çıkıp Pizzeria alle Carrette’ye vardığımızda mekanın saat 19:30’da açılacağını öğrenmek bizi oldukça üzdü. Biz de çantamızdaki abur cuburlarla idare edip daha önce yaptığımız araştırmalarda pizzalarının güzel olduğunu öğrendiğimiz bu mekanda pizza yemek için yaklaşık 1,5 saat beklemeye ve bu sırada yakınlarda görmek istediğimiz yerlere gitmeye karar verdik.

Önce Venezia Meydanı’nda (Piazza Venezia) bulunan Vittorio Emanuele II Anıtı’na (Vittorio Emanuele II Monument) gittik. Bu yapı İtalyanlar tarafından düğün pastasına benzetiliyormuş ve şehrin genel havasıyla bir bütünlük sağlamadığı için de pek beğenilmiyormuş. Ardından da hemen yakındaki Capitoline Müzesi’nin de bulunduğu Capitol Tepesi’ne (Capitoline Hills) çıktık. Roma’ya ilk seyahatimiz olduğu ve gezilecek pek çok yer bulunduğu için bu seyahatimizde çok istememize rağmen Capitoline Müzesi’ne girecek zamanımız olmadı.

Vittorio Emanuele II Abidesi

Saat 19:00’a gelirken hava kararmaya başladı ve Kolezyum’u bir de akşam görmek için önce Kolezyum’a ardından Pizzeria alle Carrette’ ye doğru yol aldık. 

Hava kararırken Kolezyum

Masamıza oturduğumuzda gün boyu ne kadar yorulduğumuzu, üşüdüğümüzü ve acıktığımızı farkettik. Beyaz pizzalardan dört peynirli ve kırmızı pizzalardan Margherita sipariş ettik. Benim dört peynirli pizzam oldukça tuzlu olmasına rağmen çok güzeldi, aynı şekilde Margherita’dan da çok memnun kaldık. 2 kola ve iki pizzaya 20 € ödeyerek otelimizin yolunu tuttuk.

 4 peynirli beyaz pizza



 Margherita

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VENEDİK

FLORANSA 2.GÜN

FLORANSA 1.GÜN