MISIR VİZESİ

Yılın ilk seyahatini mart ayında sıcak bir yerde deniz tatili yapmak istediğimiz için Şarm El-Şeyh olarak planladık. Aniden aldığımız uçak bileti sonrası tatilimizi planlamaya başlarken öncelikle vize almak için kolları sıvadık.

2016 Aralık seyahatimizden bu yana vizesiz rahatça seyahat ederken yeniden vize başvurusu yapmak oldukça sıkıcı geldi. Bu sıkıntıyı Mısır vize başvurusuna ilişkin Konsolosluğun sayfasında hiçbir resmi bilgiye yer verilmemesi daha da artırdı. Vize biriminden telefonla öğrenelim dedik ama aradığımızda telefonu açan olmadı.  Birkaç gezi bloğundan bilgi edinsek de bunlar hep İstanbul Konsolosluğundan başvuru yapan kişilerin yazdığı bilgilerdi. Bloglarda bahsedilen başvuru belgeleri ile aracı şirketlerin sitelerinde bahsedilen belgeler arasında ise dağlar kadar fark vardı.

Bloglarda başvuru için gerekli belgeler:

-          Vize başvuru formu
-          Pasaport fotokopisi
-          2 adet fotoğraf (Biyometrik olmasına gerek yok yazıyordu, herhangi bir ölçüye yer verilmemişti)
-          Vize başvuru dilekçesi (Türkçe ve İngilizce olabilir deniliyordu)
-          Otel rezervasyonu
-          Uçak rezervasyonu
-          Nüfus cüzdanı fotokopisi

Aracı şirketlerde ise bunlara ek olarak:

-          Şahsi banka hesap dökümleri. (Son 3 aya ait, bankadan kaşeli, imzalı)
-          Tapu, ruhsat vb fotokopisi
-          Seyahat Sağlık Sigortası
-          Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
-          İş yerinden seyahat tarihlerini kapsayan İzin belgesi
-          3 aylık bordro

Vize ücreti ise kimi yerde 95 tl yazarken kimi yerde 2017 Temmuz ayından itibaren 220 tl oldu diye yazıyordu.  Vizenin çıkış süresi için de erkenden başvurmak gerektiği, bazılarının vize yetişmediği için uçak biletlerinin yandığını okuduk.

Biz de bir yerden başlamak lazım deyip bloglarda yazan belgeleri hazırladık. Ankara vize birimi telefonu açmasa da en azından otomatik ses vize biriminin 9:30-11:00 arasında çalıştığını söylüyordu neyse ki. Bloglarda randevu almaya gerek yok yazıyordu ki zaten randevu alınabilecek ne bir internet sitesine ne de bir telefon numarasına ulaşmak mümkündü. Bazen çok sıra olduğundan erken gidilmesi gerektiğinden bahsedilmişti.

Biz de sabah 9’da Büyükelçiliğin kapısındaydık. Önümüzde sadece bir çift vardı. Saat 9.30 olmadan bir görevli gelip kapıyı açtı, işlemlerinizi almaya 9.30’da başlayacağım ama soğukta beklemeyin diye sizi içeri alıyorum dedi. Schengen vizesi alırken hiçbir ülkeden görmediğimiz bu düşünceli tavır bizi mutlu etti. İtalya eşimle başvurularımızı ayrı almış, ben başvurduktan sonra eşimi bahçede beklememe bile izin vermemiş, yağmur altında beni kapı dışarı etmişti.

Memur 9.30’da önümüzdeki çiftten başladı işlemi yapmaya, Arapça bir şeyler konuştular epeyce, anlaşılan belgelerde eksik vardı. Sıra bize geldi. Evraklarımıza baktı baktı ve eksikler olduğunu söyledi, dışarda bir kâğıtta istenen belgelerin yazdığını gösterdi. Evet, gösterdiği yerde yazıyordu ama biz buraya gelene kadar nereden bilebilirdik yazılanları. Seyahatimizin 2 ay sonra olduğunu, vizenin kaç günde çıkacağını sorduk, yarın belgeleri tamamlayıp gelin en geç pazartesi başvurun mutlaka dedi (günlerden perşembeydi).

Şimdi istenen ancak çok gizli tutulan o belgeleri açıklıyorum……………….

-          Otel rezervasyonu
-          Uçak bileti rezervasyonu
-       5*5 (2) adet biyometrik beyaz fon fotoğraf (Pasaporttaki tüm vizelerin fotoğrafına bakıp daha önce kullanılmış olan fotoğrafları kabul etmiyor, oysaki aynı pasaportta yer alan 2  Shengen Vizemizde aynı fotoğrafı kullanmışlığımız var)
-     Yerleşim ve diğer adres belgesi (Biz her ihtimale karşı e-devletten barkodlu çıktı almıştık yanımıza, ama illa ıslak imzalı, kaşeli istiyorlar)
-          Pasaportun ön yüzünün renkli fotokopisi (biz vizeli tüm sayfaları da çekmiştik, gerek yokmuş, siyah beyaz çekmiştik, bugüne kadar hiçbir vize başvurusunda sorun çıkmamıştı, siyah beyazı kesinlikle kabul etmedi)
-          Kimlik fotokopisi (bunun renkli olmasına gerek yok)
-          Vize formu
-       Islak imzalı İngilizce dilekçe (Türkçe kabul edilmiyor, metin kısmını elle yazmaya gerek yok, bilgisayarda yazıp çıktı alıp imzalamak yeterli)

Aynı gün başvuruyu yapabilmek için koşturarak Kızılay’a gidip fotoğrafları çektirdik, Nüfus Müdürlüğünden ıslak imzalı, kaşeli yerleşim yeri belgesini aldık, pasaportun renkli fotokopisini çektirip tekrar Büyükelçiliğe döndük. İçerisi epeyce kalabalıktı, 11’e kadar bize sıra gelmeyeceğini düşünerek umutsuzluğa kapıldık ama herkes bizim gibi belgeleri bilmeden geldiğinden başvuru yapamadığı için önümüzdeki kalabalık hemen bitti ve başvurumuzu yaptık.

Ama eziyet bitti mi??? Tabi ki hayır. İlerleyen günlerde bir gün telefon edeceklermiş, pasaportumuzu alıp gidecekmişiz(pasaportumuzu başvuru anında almadılar), neyse ki birimizin gitmesi yeterliymiş. Pasaportu bırakacakmışız, iki gün sonra tekrar gidip vize basılmış pasaportu alacakmışız. Evet bir vize için 3 kere Büyükelçiliğe gitmek gerekiyormuş. Dahası ya telefon etmezlerse korkusu, ya ararlarsa ve kaçırırsak korkusu. Kendimiz arayıp soralım desek telefonlara bakan yok. Vize biriminden çıkmış giderken vize ücreti istemediklerini fark ettik, herhâlde pasaportu götürdüğümüzde alacaklar dedik. Ama ne kadar olduğunu da söylememişlerdi ve gerekli belgelerin asılı olduğu kağıtta da bu bilgi yer almıyordu. 2 ay daha meraklanmamak adında yol yakınken dönüp sorduk, neyse ki 95 tl imiş.

Bu kadar uğraştan sonra uçak biletini aldığımıza pişman olmuştuk, geçerli Shengen Vizemiz varken başka bir ülkeden bilet alma kararımızı sorgular haldeydik ve 220’şer TL vize ücreti vermek bizi bu kararımızdan daha da pişman edecekti.

Başvurumuzdan tam 40 gün sonra beklenen telefon geldi, ertesi gün pasaportlarımızı getirmemiz istendi. 2 gün sonra da vizemizle birlikte pasaportları teslim alarak mutlu sona yaklaştık...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VENEDİK

FLORANSA 2.GÜN

FLORANSA 1.GÜN