VATİKAN

Roma'daki 2.günümüzün büyük bir kısmını Vatikan'a ayırdık. 

Vatikan müzeleri ve Sistine Şapeli’ne (Sistine Chapel) giriş bileti 16 € ve internet rezervasyonu 4 €, yani kişi başı 20 €. Seyahat öncesi okuduğumuz yorumlarda Mart ayı gibi düşük sezonlarda sabah erken gidildiğinde bilet almak için uzun kuyruklar olmadığından bahsediliyordu. Bu yüzden internetten alıp kişi başı 4 € fazla verip vermemek arasında kararsız kaldık ama sıra bekleyerek zaman kaybetme ihtimalini göze alamayıp kişi başı 20 € ödeyerek biletimizi bu adresten aldık. Müze girişine vardığımızda çok doğru bir karar vermiş olduğumuzu ve yaklaşık bir kilometre sıra olduğunu gördük. Güvenlik kontrolünden hızlıca geçip, bilet ofisine gidip rezervasyon çıktımızı bilete çevirdik. Büyük boyutlu çantalar ile müzeye girmek yasak, ücretsiz olarak emanete bırakabilirsiniz. Buradan diğer müze kurallarını bulabilirsiniz.

Sanat tarihi bilgisi sınırlı olan gezginler olarak gittiğimiz müzelerde hangi önemli eserleri görmemiz gerektiği hakkında derli toplu bilgi bulmakta zorlanmıştık. Bu yüzden burada müzenin bölümleri ve görülmesi gereken önemli eserler hakkında kısa kısa bilgiler vermek istiyorum.

Müzenin bölümleri aşağıda yer alıyor, ilginizi çeken bölümleri gitmeden önce belirlemeniz gezerken kolaylık sağlar.  

Müze girişinde Sistine Chapel’e kısa veya uzun yoldan varmak için iki yön gösterilmiş, biz “Classical Antiquities Museums”dan başlıyoruz. Bu bölümde Pio Clementino Museum, Chiaramonti Museum, New Wing, Gregoriano Profano Museum bulunuyor.

Gregorian Egyptian Museum’da en ilgi çekici şey aşağıda fotoğrafını gördüğünüz erkek mumya.

Yine bu bölümde görülmesi gereken önemli eserlerden biri beyaz mermerden Antinous/Osiris tanrısının heykeli.
Antinous/Osiris
Gregorian Etruscan Museum
Bu bölümde görülmesi gereken eserler ise şöyle:
Fibula

Gold breastplate

Mars of Todi

Galleria degli Arazzi’de halılar, Galleria delle Carte Geografiche’de haritalar sergileniyor.
Biz Borgia Apartment’tan sonra Sistine Chapel’e geçtik. Bunlar dışında kalan öne çıkan 20 eseri Vatikan Müzeleri'nin resmi internet adresinden bulabilirsiniz.

Sistine Şapeli’nde Michelangelo tarafından 1508-1512 yılları arasında yapılan tavan Yüksek Rönesans resim sanatını yansıtıyor. Tavanda İncil’de yer alan 9 hikaye resmediliyor:
  1. Işık ve karanlığın ayrılışı
  2. Güneşin ve ayın yaradılışı
  3. Göğün ve suların ayrılışı
  4. Adem’in yaradılışı
  5. Havva’nın yaradılışı
  6. İlk günah ve cennetten kovulma
  7. Nuh’un kurbanı
  8. Nuh tufanı
  9. Nuh’un sarhoşluğu

Banklara oturup uzun uzun tavandaki bu muhteşem eseri izledik. Burada fotoğraf çekmek yasak olduğu için fotoğrafları internetten aldım. Görevlilerden sürekli fotoğraf çekilmemesi yönünde ikazlar ve sessiz olunması için "şşşşşşş" sesi yükseliyor.

Sistine Şapeli’nin tavanı (Ceiling of Sistine Chapel)

 Events in the life of Moses (Botticelli)

Handing over of the Keys (Perugino)

Sistine Şapeli’nden çıktıktan sonra Vatikan posta servisini göreceksiniz. Buradan kendinize ya da sevdiklerinize kartpostal gönderebilirsiniz. Kartpostalları 50 cente, pulu 1 €’ya ve yanınızda kalem yoksa kalemi de 1,5 €’ya alabilirsiniz. Biz kendimize bir kartpostal gönderdik ve elimize 15 gün sonra ulaştı.

Kartpostalımızı attıktan sonra da meşhur sarmal merdivenlerle karşılaştık.

Yaklaşık 4 saatlik gezinin sonunda çok acıktığımız için Vatikan yakınlarında listemize eklediğimiz dilim pizza satan Pizzarium’a doğru yürümeye başladık. Bir büyük dilim patatesli ve mozzarellalı pizza ile bir dilim Margheritaya 8,4 € ödedik. Dışarıda banklara oturup pizzamızı mideye indirdik. Özellikle aşağıdaki fotoda solda yer alan patatesli ve mozzarellalı pizza çok lezzetli.




Aziz Petrus Meydanı’nı (Piazza di San Pietro) gezmeden Vatikan’dan çıkıp Pizzarium’a gitmek fazladan epeyce yol yürümemize sebep oldu. Tüm Vatikan'ı gezildikten sonra Pizzarium’a uğramak daha mantıklı olabilir.

Aziz Petrus Bazilikası’na (St.Peter Basilica) girmek için yeniden güvenlik kontrolünden geçtik. Bazilikaya girerken kıyafetinizin uygun olması gerekiyor, omuz ve bacaklar kapalı olmalı. Biz mart ayında gittiğimiz için hava soğuktu ve kıyafet konusunda bir sıkıntı yaşamadık. Bazilikaya giriş ücretsiz, ancak kubbeye (Dome) asansörle çıkmak 7 €, merdivenlerden çıkmak 5 €, asansörle çıktıktan sonra da merdivenlerin bir kısmını yürümek gerekiyor. Biz merdivenleri göze alamadığımız için kubbeye çıkmamayı tercih ettik.

Bazilikada Michelangelo’nun Pieta’sı mutlaka görülmeli. 
Pieta

Aziz Petrus Bazilikası

İsviçreli Muhafızlar

Bazilikadan çıkıp Aziz Petrus Meydanı’nda (Piazza di San Pietro) gezinip Vatikan'dan ayrıldık.  
Aziz Petrus Meydanı

Aziz Petrus Meydanı


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VENEDİK

FLORANSA 2.GÜN

FLORANSA 1.GÜN